اشتباهات رایج نوازندگان مبتدی پیانو کدام است؟ پیانیستهای تازهکار چه اشتباهات رایجی هنگام نواختن پیانو دارند؟ اگر شما هم به تازگی وارد دنیای نوازندگی پیانو شدهاید، احتمالا اشتباهاتی را در نوازندگی خود انجام میدهید. اگر این اشتباهات را در نوازندگی خود شناخته و سعی در برطرف کردن آنها داشتهباشید، به مرور زمان و با تمرین، به یک پیانیست حرفهای تبدیل خواهیدشد. اما اگر پیانو ندارید و تازه میخواهید یکی از مدلهای این ساز محبوب را خریداری کنید، میتوانید با مراجعه به سایت سازکالا از قیمت پیانو در مدلها و برندهای متنوع، مطلع شوید.

پیانو معروف ترین ساز جهان است و به عنوان ساز استاندارد برای تمامی نرم افزار های آهنگسازی و حتی برای یادگیری سلفژ به کار میرود. نوازندگان مبتدی و یا حتی متوسط، گاهی اشتباهاتی را مرتکب میشوند که باعث افتادن در مسیر یادگیری اشتباه میشود که بعدها اصلاح کردنشان بسیار دشوار خواهد بود. زیرا دست آنها به آن اشتباه عادت کردهاست. در این مقاله از وبسایت سازکالا، که مرجعی تخصصی برای فروش انواع ساز و تجهیزات استودیویی به شمار میرود، چند اشتباه رایج هنگام نوازندگی پیانو را برای شما علاقهمندان به موسیقی بیان میکنیم و سپس برای هر کدام از این اشتباهات، راه حلی ارائه خواهیمکرد.
جدول محتوایی مقاله ” ۷ اشتباه رایج هنگام نوازندگی پیانو “
- اشتباهات متداول پیانیستهای مبتدی
- دقت نکردن در نت خوانی نواختن درست نتها
- استفاده از وزن دست برای فشار دادن کلاویهها
- نگاه کردن زیاد به کلاویهها هنگام نوازندگی
- مچ و دستان خود را تا حد امکان نرم و کنترل شده نگه دارید و از انقباض جلوگیری کنید
- پس از تمام کردن قطعهای، کاملا آن را کنار نگذارید
- منتظر بهترین زمان و بهترین حال برای تمرین نباشید
- حداقل زمان تمرین را رعایت کنید
- نتیجه گیری
اشتباهات متداول پیانیستهای مبتدی
ابتدا این اشتباهات را به صورت موردی برای شما بیان میکنیم. سپس به توضیح مفصل هریک از این اشتباهات و بررسی راهحلهای هرکدام از آنها خواهیم پرداخت.
- نتخوانی و نتنوازی اشتباه
- استفاده از وزن دستان برای زدن کلاویهها
- نگاه بیشازحد به کلاویهها هنگام نوازندگی
- گرفتگی عضلات دست هنگام نوازندگی
- کنارگذاشتن کامل قطعهای که نواختن آن را آموختهاید
- ایدهآلگرایی برای زمان تمرین
- تمرین کردن بسیار کوتاه
حالا بیایید باهم بررسی کنیم که این اشتباهات چه زمانی رخ میدهند و راهحل جلوگیری و بهبود آنها چیست.
دقت نکردن در نت خوانی نواختن درست نتها
در اوایل مسیر یادگیری پیانو، هنرجویان معمولا هنگام نت خوانی و نواختن نتها، به علت عادت نداشتن به آن و درک همزمان ریتم و نت، به مشکل برمیخورند. اما با بکار بستن مقداری حوصله و صبر، این مشکل به طور کامل برطرف میشود. هنگامی که درحال یادگیری نت خوانی هستید، اصلا عجله نکنید. یادگیری آهسته و پیوسته باعث میشود نتها را اشتباهی به جای یکدیگر درنظر نگیرید و ارزش زمانی و جای درست آنها را روی پیانو به خوبی یاد بگیرید. مطمئن باشید فقط اول این مسیر دشوار است و بعد از کمی تمرین، نت خوانی هم مثل خواندن و نوشتن فارسی برایتان آسان میشود. به طور خلاصه میتوان گفت که یادگیری نت خوانی دوره نسبتا سختی است که با کمی صبر و تمرین متداول، کاملا به آن عادت خواهید کرد.
اگر میخواهید نتخوانی را به صورت کامل و دقیق یادبگیرید، مقاله “آموزش نت خوانی پیانو” سازکالا را بخوانید.
استفاده از وزن دست برای فشار دادن کلاویهها
یکی از اشتباهات رایجی که هنرجویان تازهکار پیانو مرتکب آن میشوند، استفاده از وزن دست برای فشار دادن کلاویهها است. برای اینکه کلاویهای را فشار دهید، به هیچ عنوان از وزن دست خود استفاده نکنید. انگشتان شما باید به طور کاملا مستقل از یکدیگر حرکت کنند و مابقی دست شما تا حد امکان بیحرکت باشد. مگر اینکه فاصله نت ها از یکدیگر زیاد باشد و دستتان به همه نت ها نرسد. در این مواقع میتوانید دستان خود را مقداری حرکت دهید تا انگشتانتان به نتهای مورد نظر برسد. توجه داشتهباشید که در هر صورت آرنجتان باید ثابت باشد و بیشتر از مچ دستان خود برای زدن کلاویههای دورتر کمک بگیرید. بهترین تمرین برای مستقل کردن انگشتان از یکدیگر، این است که با تمپوی پایین تمرین کنید و تمام تمرکزتان را روی ثابت نگهداشتن دستتان بگذارید. مقداری طول میکشد تا ماهیچههای شما به این حالت عادت کنند اما پس از آن، بسیار راحتتر میتوانید بهترین اجرا را از انگشتان خود بگیرید.

نگاه کردن زیاد به کلاویهها هنگام نوازندگی
اگر به نحوه نوازندگی بسیاری از پیانیستهای حرفه ای نگاه کنید، متوجه این نکته میشوید که آنها تنها در موقعیتهای خاصی به پیانو و کلاویههای آن نگاه میکنند و در بسیاری از مواقع، نگاه آنها به روبرو و به برگه نتی است که بر روی پایه پیانو آنها قرارگرفتهاست. بهتر است به عنوان یک نوازنده مبتدی پیانو، این موضوع را جدی بگیرید تا وقت اندکی که در هنگام نواختن قطعه دارید صرف نگاه کردن به اینکه دستانتان را کجا قرار بدهید، نشود.
در ابتدای مسیر یادگیری، نگاهکردن به کلاویه ها کاملا عادی و بلامانع است، زیرا اول باید با نگاهکردن به انگشتگذاری خود از درست بودن آن اطمینان حاصل کنید و کم کم نگاهتان را از روی دستانتان برداشته و به برگه نت نگاه کنید. پس از سپری شدن حدود ۲ الی ۳ ماه، دستانتان خود به خود در جای درستی قرار میگیرند و دیگر نیازی ندارید به آنها نگاه کنید تا از درست بودن انگشتگذاریتان مطمئن شوید.
یکی از بهترین راهها برای تقویت این مهارت، آن است که قطعهای را که میخواهید بنوازید، همزمان گوش دهید تا مطمئن شوید بدون نیاز به نگاهکردن به کلاویههای مختلف، میتوانید نتهای درست را بنوازید و قطعه را کامل کنید. همچنین یکی دیگر از راههای موثر، استفاده از اپلیکیشنهایی مانند Skoove است که هر نت اشتباه را به خوبی به شما نشان میدهند و این موضوع باعث میشود که هنگام نواختن هر قطعه، نتهای آن را به درستی بنوازید.
مچ و دستان خود را تا حد امکان نرم و کنترل شده نگه دارید و از انقباض جلوگیری کنید
یکی دیگر از اتفاقات رایج نوازندگی پیانو که باعث خستگی زودهنگام پیانیستهای تازهکار از تمرین پیانو میشود، انقباض عضلات دست میباشد. انقباض یا همان گرفتگی عضلات دست، علاوهبراینکه درد شدیدی دارد، بلکه باعث خیلی زودتر از حالت عادی، از تمرین کردن خسته شوید و همچنین شکلگیری صحیح دستتان را نیز تحتتاثیر قرار میدهد.
بهترین نوع تمرین برای رفع این مشکل، آن است که در ابتدای کار با تمپوی پایین تمرین کنید و تمرکز خود را روی انقباض دستان خود قرار دهید. اینگونه گرفتگی عضلات دست شما از بین میرود و یا در بدترین حالت، به کمترین حد خود میرسد. از تمرینات مفید برای انقباض عضلات دست، این است که هنگامی که قطعهای را مینوازید، مچ خود را چندبار در دوجهت ساعتگرد و برعکس آن بچرخانید و کمی به آن استراحت دهید. البته در هر تمرین، وقتی چند دقیقهای از شروع نوازندگی شما بگذرد، دست شما گرم میشود و انقباض عضلات دست تقریبا دیگر اتفاق نمیافتد.

پس از تمام کردن قطعهای، کاملا آن را کنار نگذارید
یکی از مهمترین دلایلی که بسیاری از اساتید پیانو، اصرار بر نواختن قطعات مختلف دارند، این است که با استفاده از این قطعات، هم میتوانید بر بسیاری از تکنیکهای مختلف نوازندگی پیانو چیره شوید، و هم اینکه استفاده درست از گامها و یا آرپژهای مختلف را به خوبی مشاهده کرده و از آنها در آهنگهای خود استفاده کنید.
اما اشتباهی که بسیاری از پیانیستهای مبتدی و حتی نیمهحرفهای مرتکب میشوند، این است که پس از آن که قطعهای به را به طور کامل نواختند، آن را کلا کنار میگذارند و ایدههای جدید را به آن اضافه نمیکنند.
یکی از راههایی که میتوانید گامهای مختلف را بهتر یاد بگیرید، این است که به قطعاتی که یاد میگیرید، نتهای مختلفی را اضافه کنید و با امتحانکردن درجات مختلف، نتیجههای مختلفی را به دست آورید. همچنین میتوانید با تغییر دادن داینامیک هرکدام از نتها، داینامیک نوازندگی خود را بهتر کنید.

منتظر بهترین زمان و بهترین حال برای تمرین نباشید
این موضوع شایع، نه فقط در نوازندههای پیانو، بلکه در بسیاری از نوازندگان دیگر سازها نیز مشاهده میشود. بسیاری از افراد، منتظر زمانی هستند تا بتوانند با انرژی به تمرین بپردازند. اما این کار، بسیار اشتباه است، زیرا پیشرفت در نوازندگی، نیازمند تمرینات متوالی و روزانه است تا بتوانید حافظه عضلانی خود را تقویت کنید و قطعات مختلف را به خوبی بنوازید.
اگر منتظر زمانی بمانید که انرژی کافی برای تمرین داشته باشید، نه تنها این زمان مجدد به تعویق میافتد و نمیتوانید تمرینات پشتسرهم و موثر داشته باشید، بلکه تمرینات قبلیتان هم تاثیر خودشان را از دست میدهند.
حداقل زمان تمرین را رعایت کنید
یکی دیگر از اشتباهات شایعی که ممکن است پس از افت شوق خرید پیانو برای شما عزیزان بهوجودبیاید، خسته شدن زودهنگام از تمرین پیانو است. افراد معمولا با مشاهده پیانونوازی افراد مشهور و شنیدن قطعات شناختهشده جهانی به این ساز خوشصدا علاقهمند میشوند. اما پس از مدتی که میبینند نمیتوانند به خوبی استاید پیانو نوازندگی کنند، دلسرد شده و امید خود را به مرور از دست میدهند. این دلسرد شدن ممکن است خود را در تمرینهای نوازندگی بیشتر نشان دهد، به طوری که پس از چند دقیقه کوتاهی پشت ساز نشستن و تمرین کردن، به زودی از این کار خسته شوید و دست از تمرین بردارید.
برای جلوگیری از این اشتباه، پیشنهاد ما به شما این است که به طور روزانه، زمانی مشخص و از پیش تعیینشده را برای تمرین کردن ساز خود اختصاص دهید. این زمان ممکن است نیم ساعت در صبح و یا یک ساعت هنگام استراحت شبانه در هر شبانهروز باشد اما هرروز بودن آن به شما کمک میکند تا بتوانید سریعتر به نتیجه موردنظر خود برسید. به عبارت سادهتر، نوازندگی و تمرین کردن آن، باید همانند مسواک زدن شما به کاری روزانه تبدیل شود. اینگونه از پیشرفت سریع خود نیز لذت بیشتری خواهید برد.

نتیجه گیری
به طور کلی برای یادگیری پیانو ابتدا یک استاد خوب انتخاب کنید تا اصول اولیه نواختن را به شما آموزش دهد و بعد به خودآموزی بپردازید. برای خودآموزی هم میتوانید از آموزش پیانو سازکالا که توسط یک استاد پیانو مجرب ضبط شدهاست، استفاده کنید. درکل، پروسه یادگیری پیانو نیاز به تمرین بسیار دارد و فقط با تکرار این تمرین هاست که شما به یک نوازنده حرفهای تبدیل میشوید. البته ناگفته نماند که ذوق و سلیقه شما در نوازندگی نیز، وجه تمایز شما با یک نوازنده دیگر خواهدبود.
در این مقاله سعی کردیم ۷ اشتباه رایج که بیشتر نوازندگان مبتدی مرتکب آن میشوند را برای شما بیان کنیم تا هم متوجه اشتباهات خودتان هنگام نواندگی شوید و هم اینکه در قدم بعدی با آگاهی از این اشتباهات، از اتفاق افتادن آنها نیز جلوگیری کنید. اگر این مطلب برای شما مفید بود، حتما آن را برای دیگر نوازندگان پیانو هم بفرستید که اگر این اشتباهات را در نوازندگی خود انجام میدهند، آن را برطرف کنند و نوازندگی خود را بهبود دهند.
مطلب پیشنهادی: “برای یادگیری پیانو چقدر زمان لازم است؟“