روش میکروفون گذاری برای سازهای زهی چگونه است؟
میکروفون گذاری برای ضبط انواع ساز های زهی یکی از موضوعاتی است که هنر بسیار زیادی را میطلبد. اینکه میکروفون را در چه فاصلهای از سازها قرار دهید و به چه نحوی آنها را ضبط کنید، موضوعی است که تاثیر مستقیمی بر روی صدای ضبط شده و در نهایت صدای موجود در آهنگ شما دارد. دانستن نکاتی برای ضبطهای بهتر و حرفهای تر یکی از لزومات است و این موضوع باعث شده است تا نکات کلی ای درباره ضبط زنده ایجاد شود که در ادامه این نکات را برای ضبط زنده سازهای زهی مرور میکنیم:
- برای قرار دادن میکروفون، فاصله ۳۰ الی ۹۰ سانتی متری تا ساز را رعایت کنید.
- میکوفون در قسمت جلو و یا بالای ساز قرار دهید.
- میکروفون را در مقابل قسمتی بگذارید که با زه آن را مینوازید.
- میکروفونهای کاندنسر با الگوی قطبی کاردیوید صدای بهتری را برای ضبط سازهای زهی ارائه میدهند.
- میتوانید از میکروفونهای ریبونی نیز در کنار میکروفونهای کاندنسر استفاده کنید.
- بهتر است نوازنده را در اتاقی ضبط کنید که مقداری از ریورب را نیز ضبط کنید.
اما این موارد ابتداییترین نکاتی هستند که باید هنگام ضبط آنها را مد نظر بگیرید، موضوعات بسیار مهمتری را باید هنگام ضبط مد نظر داشته باشید که به شما کمک میکند تا صدایی بسیار فوقالعاده را به دست بیاورید.
شیوه ضبط صدا در استودیو خانگی یا حرفه ای
اگر شما در یک استودیوی خانگی و یا در یک استودیوی کوچک در حال ضبط هستید، بهتر است که با استفاده از ۱ یا ۲ میکروفون که نزدیک به ساز هستند به ضبط ساز های زهی بپردازید.
این نکته را نیز مد نظر بگیرید که اتاقهای کوچک و دد روم مناسب ضبط سازهای زهی نیستند. این موضوع به این معنا نیست که این سازها در فضاهای کوچک بد صدا میدهند، بلکه به این منظور است که نوازنده فضای کافی برای راحت نواختن ساز را داشته باشد.
پس میتوان نتیجه گرفت که ضبط کردن سازهای زهی در استودیوهایی با فضای باز بسیار بهتر است تا ضبط آنها در دد روم و استودیوهای کوچک است. این نکته را نیز مد نظر بگیرید که اگر بخواهید این سازها را در فضاهای بسیار بازتری همانند سالنهای کنسرت ضبط کنید، روش ضبط آنها کاملا متفاوت است. در این مقاله سعی داریم تا نکات و تکنیکهایی را راجع به میکروفون گذاری برای ضبط انواع ساز های زهی در استودیوهای خانگی و حرفهای ارائه میدهیم.
مشاهده و خرید انواع میکروفون شور با تنوع بی نظیر در فروشگاه اینترنتی سازکالا
انواع میکروفون ها
یکی از موضوعاتی که هنگام ضبط سازهای زنده از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، نوع میکروفونی است که به هنگام ضبط از آنها استفاده میکنید. نوع میکروفونی که برای ضبط ساز های زهی از آنها استفاده میشود، میکروفون های کاندسنر هستند.
میکروفونهای کاندنسر، نوعی از میکروفونها هستند که با داشتن حساسیت بالا در جذب صدا و همچنین دامنه فرکانسی بالا، این امکان را به شما میدهند که بتوانید تمام صداهای موجود در منبع صوتی را با دقت بسیار بالایی ضبط کنید. این موضوع میتواند هم بد و هم خوب باشد. اگر میکروفونهای کاندنسر را بسیار نزدیک به ساز قرار دهید، تمامی صداهای اضافی مانند صدای تکان خوردن ساعت نوازنده را نیز ضبط میکنید!
میکروفونهای کاندنسر به دو شکل Small Diaphragm و Large Diaphragm تقسیم میشوند. کاندنسرهای دیافراگم کوچک برای مواقعی به کار میروند که میخواهید یک ساز را بسیار دقیق ضبط کنید و به فرکانسهای تربل بسیاری نیاز دارید. این در حالی است که میکروفونهای کاندنسر دیافراگم بزرگ، فرکانسهای بیس را بهتر از دیگر میکروفونها جذب میکنند.
همچنین دیگر نکته ای که باید بدانید این است که تمامی میکروفونها از الگوهای قطبی بهره میبرند که این موضوع نشان میدهد که هر میکروفون در چه جهاتی به ضبط صدا میپردازد. میکروفونهایی که ۳۶۰ درجه خود را میتوانند ضبط کنند Omnidirectional مینامند.
این در حالی است که میکروفونهایی که تنها روبروی خود را ضبط میکنند را Cardioid مینامند. برخی از میکروفونها نیز قسمتهای پشت و جلوی خود را ضبط میکنند که به آنها Bi-Directional یا Figure 8 گفته میشود.
برخی از میکروفونها این امکان را به شما میدهند که بتوانید با استفاده از یک سوییچ که بر روی این میکروفونها وجود دارد، الگوی قطبی آنها را تغییر دهید. این موضوع باعث میشود بتوانید از الگوهای متفاوت برای ضبط های متفاوت استفاده کنید. ب
رای ضبط سازهای زهی اما، بهترین الگوی قطبی، الگوی قطبی کاردیوید میباشد زیرا این میکروفونها تنها روبروی خود را ضبط میکند. اما با وجود این موضوع، میتوانید به تست کردن انواع میکروفونها بپردازید و تلاش کنید تا بهترین صدای ممکن را با استفاده از این میکروفونها به دست بیاورید.
یکی دیگر از میکروفونهایی که میتوانید برای ضبط سازهای زهی از آنها استفاده کنید، میکروفونهای ریبون میباشد. این میکروفون بر خلاف بسیاری از میکروفونهای دیگری که در بازار موجود هستند، دارای فرکانسهای تربل کمتری هستند و این موضوع باعث شده است که صداهایی بسیار گرم و حجیم را بتوانید با استفاده از این میکروفونها به دست بیاورید.
Rode NTR یکی از برترین میکروفون های ریبون
اما این میکروفونها نیز دارای مشکلاتی هستند. یکی از موضوعاتی که درباره این میکروفونها وجود دارد این است که این میکروفونها خروجی ضعیفی دارند و برای استفاده از آنها نیازمند یک پری امپ بسیار با کیفیت هستید. پری امپهای با کیفیت نیز از تجهیزاتی هستند که قیمت آنها بالاست.
همچنین، بیشتر میکروفونهای ریبون دارای الگوی قطبی Figure 8 هستند که این موضوع باعث میشود تا صداهای پشت این میکروفون را نیز دریافت کنند. مشکل هنگامی رخ میدهد که میکروفونهای ریبون ارزان قیمت، کیفیت صدایی که باید از قسمت پشتی آنها انتظار داشت را نمیتوانند به مخاطب ارائه دهند. در حقیقت، برای ساخت میکروفنهای ریبون باید از متریال بسیار فوقالعادهای استفاده کرد که قیمت آنها نیز بالاست و در نتیجه قیمت این میکروفونها نیز بالا میرود.
میکروفون گذاری
اگر میخواهید برای ضبط سازهای زهی خود تنها از یک میکروفون کاندنسر استفاده کنید، تنها لازم است که فاصله ۱ تا ۳ فوتی، قرار دادن میکروفون روبروی قسمتی که میخواهید ساز را با زه بنوازید قرار دهید و به ضبط بپردازید.
اما کار دیگری که میتوانید انجام دهید این است که از یک میکروفون ریبون در فاصله ۱ تا ۲ فوتی استفاده کنید و سپس از یک میکروفون کاندنسر دیافراگم کوچک در فاصله ای دو تر، با همان زاویهای که ۱ میکروفون کاندنسر را قرار دادهاید.
اگر این میکروفونها را در قسمتهایی که گفته شد قرار دهید، میتوانید صدایی بسیار فوق العاده از آنها دریافت کنید. میکروفون ریبون تمام گرمای ساز شما را ضبط میکند در حالی که میکروفون کاندنسر فرکانسهای تربل را بدون هیچ نویزی در اختیار شما قرار میدهد.
اشکالات رایج
اما با در نظر گرفتن تمام این نکات، باز هم میتوانید در حین انجام این مراحل اشتباه کنید. برای مثال، با مشاهده این علائم میکروفون خود ار نزدیک به ساز قرار دادهاید:
- صدای کشیدن آرشه گوش خراش است
- توازن و تعادلی میان صدای هر سیم نیست
- برخی از فرکانسها بسیار تیز صدا میدهند
- صدای تکان خوردن نوازنده مشخص است
همچنین اگر این علائم را مشاهده کردید، میکروفون را بسیار دور قرار داده اید:
- صدای ریورب اتاق بسیار زیاد است
- صدای زه به گوش نمیرسد
- هیچ فرکانس بیسی به گوش نمیرسد
- تغییر تکنیکها واضح نیست
برای قرار دادن میکروفونهای خود چندین نکته را میتوانید در نظر بگیرید. یکی از موضوعاتی که میتوانید آن را انجام دهید این است که میکروفون را در یک جای ثابت قرار دهید و سپس مکان نوازنده را تغییر دهید. این موضوع باعث میشود تا بتوانید بدون نیاز به تغییر موقعیت میکروفون صدای فوقالعادهای را دریافت کنید.
همچنین نکتهای که باید در نظر بگیرید این است که میکروفون را در نقطهای قرار ندهید که مزاحم نوازندگی نوازنده باشد. مطمئن شوید میکروفون در نقطهای قرار دارد که نوازنده فضای مناسب برای انجام تکنیکهای مختلف را دارد. نظر خود نوازنده نیز میتواند به شما در قرار دادن میکروفون کمک کند.
تنها کافی است در ضبط آزمایشی از او بپرسید صدا چگونه است، سپس با استفاده از علائمی که کمی قبل تر گفتیم، میتوانید متوجه شوید که ایراد میکروفون از کجاست و با تغییر آن، صدای بسیار خوبی را به دست بیاورید.
امیدواریم مقاله ی میکروفون گذاری برای ضبط انواع ساز های زهی برای شما مفید باشد. درصورت نیاز به اطلاعات بیشتر میتوانید از مشاورین ما در کامنت کمک بگیرید.
سلام وقت بخیر . لطفابنده را که ساکن تبریز هستم .میکروفن گذاری در تار ایرانی را راهنمایی بفرمایید . وسایل فروش در تبریز دارید. ممنونم