در جلسه پنجم آموزش گیتار کلاسیک در سازکالا به نکات لازم برای تکمیل یادگیری این ساز اشاره میکنیم. این موارد شامل توضیح درباره نتهای سیم پنجم، گام نوازی از سیم ۵ تا ۱، قطعهی شکار آهو و قطعهی نیاز میباشد. با آخرین جلسه از دوره آموزش گیتار کلاسیک با ما همراه باشید.
خلاصه جلسه پنجم
نتهای سیم پنجم
نتهای این سیم بر روی خطوط کمکی هستند بنابراین نخست باید خطوط کمکی (تکمیلی یا اضافی) را معرفی نماییم. برای گسترش دادن نتها بر روی خطوط حامل باید از خطوط کمکی استفاده کرد زیرا محدودهی ۵ خط حامل فقط شامل ۱۱ نت است.
بنابراین از بالا یا پایین خطوط میتوان خطوطی را اضافه کرد که خطوط کمکی نام دارند. از بالای ۵ خط میتوان نتها را بر رو یا بالای خطوط کمکی قرار داد که البته در پوزیسیونهای پایین تر گیتار بوده و درس جلسات بعدی میباشد.
اما نتهای روی خطوط کمکی از پایین در سیمهای ۵ و ۶ گیتار قرار دارند. نتهای سیم ۵ به ترتیب عبارتند از «لا» سیم آزاد، «سی» بر روی فرت ۲ و «دو» بر روی فرت ۳. این نتها به ترتیب روی خط دوم کمکی از پایین، زیر خط اول کمکی از پایین و روی خط اول کمکی از پایین قرار دارند.
گام نوازی از سیم ۵ تا ۱
با دانستن نتهای سیم ۵ و افزودن آنها به نتهای سیمهای ۴ تا ۱ که در جلسات قبلی معرفی شدند، میتوان گام را از سیم پنجم تا سیم اول نواخت. یعنی به ترتیب از نت «لا» در سیم پنجم تا نت «سل» روی سیم اول نواخته شوند. این گام را میتوان با دو تکنیک p و آپویاندو با i,m نواخت. چنانچه نتها را همزمان با نواختن بگوییم، بدون شک میتواند موجب نت خوانی بهتر شود.
این تمرین به هماهنگی دست راست و چپ بسیار کمک میکند. میتوان همزمان با نواختن به نکات دست چپ که در جلسات قبلی ذکر گردید نیز توجه کرد. باید برگشت گام نیز نواخته شود. برگشت گام از نت «سل» روی سیم یک شروع شده و به سمت سیم پنجم میرود. یعنی باید نخست فرتهای جلوتر را نواخت و سپس سیم آزاد.
قطعهی شکار آهو
این قطعه در میزان نمای سه چهار بوده و باید در هر میزان از ۱ تا ۳ شمرد. در این قطعه از نت سفید نقطهدار و خط اتحاد به صورت همزمان استفاده شده است. همینطور از علامت برگشت نیز در آن به کار رفته است. این علامت به این معنی بوده که باید میزانهای قبل از برگشت دو بار نواخته شوند.
وقتی به نت سفید نقطه داری که خط اتحاد دارد رسیدیم باید برای آن سه شماره اضافه تر بشماریم. از میزان ۹ تا ۱۶ نیز باید دو بار نواخته شود بنابراین ابتدای میزان ۹ شروع برگشت نوشته شده و در انتهای میزان ۱۶ پایان برگشت قرار داده شده است.
قطعهی نیاز
این قطعه نیز در میزان نمای سه چهار بوده اما بر خلاف قطعات قبلی در آن از نت چنگ نیز استفاده شده است. میزانهای فرد آن (۱،۳،۵) از شش نت چنگ تشکیل شده و در میزانهای زوج آن نیز فقط یک نت سفید نقطه دار قرار داده شده است. میزانهای فرد را باید به این صورت شمرد که برای چنگ اول هر ضرب باید شماره را گفت و برای چنگ دوم هر ضرب باید «و» را بگوییم. میزانهای زوج را میتوان هم فقط با شماره گفت و هم به حالت گفتن با شماره و «و».
سخن آخر
در این جلسه نکات مورد نیاز برای یادگیری این ساز محبوب را با هم مرور کردیم. بهترین ابزار برای یادگیری گیتار، تمرین و تلاش میباشد که بعد از گذشت مدتی باعث پیشرفت در سطح نوازندگی میشود. همچنین اگر دیدگاهی درباره این دوره آموزشی دارید و یا سوالی برایتان به وجود آمده که در ویدئو آموزشی به جواب آن نرسیدهاید میتوانید آن را در قسمت نظرات با تیم سازکالا مطرح نمایید.
با سلام .مرسی از آموزش خوبتون خواستم بدونم با آموزشی که خودتون گذاشتین و آموزش های مجازی میشه گیتارو یاد گرفت یا اینکه باید حتما حضوری کلاس رفت؟ ممنون میشم جواب بدین