×

راهنمای جامع انتخاب پیک گیتار

انتخاب پیک گیتار مناسب، یکی از دغدغه‌های نوازنده‌های گیتار به شمار می‌رود. درمیان گیتاریست‌ها، بیشتر نوازندگان گیتار الکتریک به دلیل اجرای سبک‌های متفاوت موسیقی، از پیک استفاده می‌کنند اما این به آن معنی نیست که نوازندگان گیتار کلاسیک یا گیتار آکوستیک، توانایی استفاده از پیک را ندارند. اما سوال اصلی اینجاست که پیک مناسب من کدام است. اگر جزو نوازنده‌های مبتدی گیتار هستید، باید بدانید که این قطعه کوچک و ارزان‌قیمت، تاثیر بسیار زیادی بر صدای نهایی گیتار و نحوه نوازندگی شما خواهدداشت. بنابراین از میان لوازم جانبی گیتار، هرچه سریع‌تر و با دقت بالا، خرید پیک گیتار را در دستورکار خود قراردهید. البته حتما قبل از خرید پیک، این مقاله را تا انتها بخوانید.

راهنمای جامع انتخاب پیک گیتار

در این مقاله از مجله سازکالا، پس از آشنایی با تاثیر نوازندگی با استفاده از پیک‌های مختلف، به بررسی متریال مورداستفاده در ساخت پیک، ضخامت، شکل ظاهری و جنس رویه آن‌ها خواهیم پرداخت. در انتها نیز بر اساس سبک موسیقی و نوع گیتار شما، بهترین پیک گیتاری که می‌توانید خریداری کنید را به شما معرفی کرده و در هر بخش، محصولی را به شما پیشنهاد خواهیم‌کرد. اما قبل از آن بدنیست بدانید سازکالا، مرجع تخصصی ساز، لوازم جانبی موسیقی و تجهیزات استودیویی است و شما می‌توانید خرید گیتار کلاسیک، خرید گیتار آکوستیک، خرید گیتار الکتریک و دیگر تجهیزات مربوط به موسیقی را از سازکالا انجام دهید. حالا برای اینکه بدانید دقیقا کدام پیک برای شما مناسب‌تر است، تا انتهای این مقاله با سازکالا همراه باشید.

تاثیر استفاده از پیک‌های مختلف در نوازندگی گیتار

دیدگاهی که بسیاری از نوازندگان گیتار در مورد پیک دارند، این است که فرقی نمی‌کند که از چه نوع پیکی استفاده می‌کنید. در نهایت، پیک تنها یک ابزار کوچک نه‌چندان مهم است. اما بیایید باهم این دیدگاه را موردبررسی قراردهیم تا متوجه شویم که استفاده از یک پیک مناسب، چه تاثیری بر روی صدای نهایی ساز ما خواهدداشت.

برای درک بهتر درستی یا غلطی این دیدگاه، بیایید یک آزمایش انجام دهیم. در قدم اول، یک سکه بردارید و سعی کنید ریتم‌ها و یا ملودی‌های موردعلاقه خود را با آن بنوازید. برای آن که بهتر تفاوت این موضوع را درک کنید، سعی کنید از سکه‌هایی با اندازه‌های مختلف استفاده کنید. نوازندگی با سکه چه حسی به شما می‌دهد؟ بسته به اندازه و همچنین ضخامت سکه‌ای که انتخاب کرده‌اید، نوازندگی برای شما به کاری سخت تبدیل شده‌است. حتی ممکن است به دلیل گرد بودن گوشه‌های سکه، در اجرای برخی از تکنیک‌ها به مشکل بربخورید. سعی کنید با استفاده از سکه، تکنیک Alternate Picking را اجرا کنید تا به سرعت متوجه سخت‌بودن اجرا و مشکلات استفاده از سکه بشوید.

اما سوال اینجاست که استفاده از سکه، چه تغییری در صدای ساز دارد؟ واضح است هنگامی که از سکه برای نوازندگی استفاده می‌کنید، صدایی متالیک مانند به صدای گیتار شما اضافه می‌شود، صدای خراشیده‌شدن سکه به سیم‌ها کاملا واضح به گوش می‌رسد و حتی نحوه ارتعاش سیم‌های گیتار نیز تغییر می‌کند. اگر گیتارنوازی با انگشتان دست را درکنار گیتارنوازی با سکه یا پیک مقایسه کنید، دقیقا متوجه تفاوت صدا و حتی حس متفاوت این حالات با یکدیگر خواهیدشد.

انواع پیک گیتار

همانطور که به احتمال زیاد می‌دانید، پیک‌های گیتار انواع مختلفی دارند و از دیدگاه‌های مختلف می‌توان آن‌ها را در دسته‌بندی‌های متفاوتی قرارداد. برخی از این تفاوت‌ها عبارت‌اند از:

  • متریال پیک
  • ضخامت پیک
  • شکل ظاهری پیک
  • جنس رویه پیک

قبل از خرید یک پیک گیتار مناسب، باید با این موارد آشنا شوید. در این مقاله پس از اینکه این موارد را به صورت دقیق برای شما توضیح دادیم، نحوه انتخاب بهترین پیک گیتار و مواردی که باید به آن‌ها توجه کنید را نیز به شما خواهیم‌گفت. اما حالا وقت آن است که تفاوت‌های پیک‌های مختلف را بدانید.

متریال‌های مختلف پیک

پیک‌ها از چه متریالی ساخته می‌شوند؟ اکثر پیک‌هایی که امروزه در بازار به فروش می‌رسند، پیک‌هایی هستند که مشتقات مختلف پلاستیک از جمله نایلون، دلرین و یا سلولوئید ساخته می‌شوند. البته پیک‌های دیگری هم هستند که از جنس چوب، سنگ یا فلز ساخته‌شده‌باشند اما همانطور که گفتیم، بیشتر سهم بازار برای پیک‌های پلاستیکی است. حالا بیایید هرکدام از این مواد سازنده پیک و همچنین تاثیر هریک از آن‌ها بر صدای نهایی گیتار را به اتفاق هم بررسی کنیم.

نایلون

نایلون (Nylon)

نایلون یکی از متریال‌هایی است که از آن برای ساخت پیک‌های مختلف استفاده می‌شود. این نوع پیک‌ها بسیار نرم هستند و صدایی که از آن‌ها دریافت می‌کنید، صدایی وینتیج‌طور است که می‌توانید آن را در بسیاری از آلبوم‌های راک و یا بلوز قدیمی بشنوید. با این که ضخامت‌های مختلفی برای این نوع پیک درنظر گرفته شده‌است اما حتی ضخیم‌ترین پیک نایلونی نیز انعطاف بیشتری نسبت به دیگر پیک‌های ساخته‌شده با موادی مانند سلولوئید و دلرین دارد.

سلولوئید

سلولوئید (Celluloid)

پیک‌هایی که در ابتدا توسط برخی برندها ساخته می‌شد، عموما از لاک لاکپشت بود که پس از مدتی، استفاده از این متریال ممنوع اعلام شد. سلولوئید در واقع جایگزینی برای لاک لاکپشت در ساخت پیک است که صدا و حسی مشابه آن را به نوازنده منتقل می‌کند. البته این متریال از لاک لاکپشت انعطاف پذیرتر است اما نسبت به پیک‌های نایلونی سختی بیشتری دارد و فرکانس‌های تربل بیشتری را می‌توانید از آن به دست آورید.

دلرین

دِلرین (Delrin)

دلرین را می‌توان محبوب‌ترین متریال برای ساخت پیک به حساب آورد. این نوع از پلاستیک را می‌توانیم در پیک‌های پرفروش Tortex شرکت دانلوپ (Dunlop) و همچنین پیک‌های Everlast شرکت ارنی بال (Ernie Ball) مشاهده کنیم. این متریال، سختی خیلی بالایی دارد و همین موضوع باعث شده‌است تا صدایی بسیار شفاف را تولید کند.

ضخامت انواع پیک‌ها

از دیگر مواردی که باعث تنوع پیک‌های موجود در بازار می‌شود، می‌توان به تفاوت در ضخامت آن‌ها اشاره کرد. ضخامت یک پیک نقش بسیار مهمی در نحوه نوازندگی و همچنین صدای ساز شما دارد. به طور کلی می‌توانیم ضخامت پیک‌ها را به سه دسته نازک، متوسط و ضخیم تقسیم کنیم که در ادامه با این سه دسته بیشتر آشنا خواهیم‌شد.

راهنمای جامع انتخاب پیک گیتار

پیک‌های نازک

پیک‌هایی که ضخامت آن‌ها کمتر از ۰.۶۰ میلی‌متر باشد، در دسته پیک‌های نازک قرارمی‌گیرند. این پیک‌ها، به خصوص اگر از جنس نایلون باشند، از انعطاف پذیری بسیار بالایی برخوردار هستند. همچنین صدایی که توسط پیک‌های نازک تولید می‌شود، فرکانس بیس و میدرنج چندانی ندارد.

پیک‌های متوسط

پیک‌هایی که ضخامت آن‌ها بین ۰.۶۰ میلی‌متر تا ۰.۸۰ میلی‌متر باشد، پیک‌هایی با ضخامت متوسط شناخته می‌شوند. استفاده از این پیک‌ها، صدایی بلندتر و همچنین فرکانس‌های بیس و میدرنج بیشتری را برای شما به ارمغان می‌آورد.

پیک‌های ضخیم

این نوع از پیک‌ها ضخامتی بیش از ۰.۸۰ میلی‌متر دارند و انعطاف‌پذیری بسیار کمی از خود نشان می‌دهند. صدایی که از این نوع پیک به دست می‌آید، صدایی بسیار گرم و کوبنده است و فرکانس‌های بیس و میدرنج زیادی را با این نوع پیک‌ها به دست می‌آورید. از این نوع پیک معمولا در سبک‌های راک و متال استفاده می‌شود.

تاثیر شکل پیک در صدای گیتار

راهنمای جامع انتخاب پیک گیتار

شرکت‌‎های مختلف، پیک‌های خود را با اشکال مختلف به بازار عرضه می‌کنند که هر کدام از آن‌ها، حس متفاوتی را به نوازنده منتقل می‌کند. برای آن که شکل موردعلاقه و موردنیاز خود را پیدا کنید، بهتر است ابتدا با اشکال مختلف این وسیله کاربردی آشنا شوید. اما نکته‌ای که هنگام خرید پیک باید به آن توجه داشته‌باشید، نوک پیک است که به اشکال مختلف ساخته می‌شود.

معمولا برخی پیک‌ها نوک گردتری دارند که این موضوع باعث می‌شود تا ضربه کمتری از نوازندگی دریافت کنید و صدایی نرم‌تر از ساز خود بگیرید. این نوع پیک‌ها مناسب افرادی هستند که می‌خواهند در سبک‌های کانتری و یا فولک به نوازندگی بپردازند.

از طرف دیگر اما، پیک‌های مختلفی وجود دارند که نوک آن‌ها تیز است. این نوع پیک‌ها برای نوازندگانی مناسب هستند که می‌خواهند لاین‌های سرعتی را بنوازند و یا ضربه و دقت پیکینگ برای آن‌ها مهم است. به همین دلیل است که بسیاری از نوازندگان لید گیتار در سبک متال از پیک‌های Jazz III شرکت دانلوپ استفاده می‌کنند زیرا نوک این پیک‌ها نسبت به بقیه مدل‌ها تیزتر است.

جنس رویه پیک‌ها

در کنار متریالی که برای ساخت پیک‌ها استفاده می‌شود، بسیاری از شرکت‌ها از رویه‌های مختلفی برای پیک‌های خود استفاده می‌کنند که این موضوع باعث می‌شود تا نواختن با آن‌ها حس متفاوتی را به نوازنده القا کند. در ادامه با انواع جنس رویه پیک‌ها بیشتر آشنا خواهیم شد.

راهنمای جامع انتخاب پیک گیتار

پیک‌های براق

این نوع پیک‌ها رویه‌ای براق و کمی لیز دارند و تا هنگامی که دستان شما عرق نکند، می‌توانید به راحتی از آن‌ها استفاده کنید. مشکلی که این دسته از پیک‌ها دارند این است که به محض عرض کردن دست در هنگام نوازندگی، این پیک‌ها در بین انگشتان شما لیز می‌خورند و نوازندگی با آن‌ها کمی مشکل می‌شود.

پیک‌های سمباده خورده

مثال خوبی که برای این نوع پیک‌ها می‌توانیم بیاوریم، پیک‌های Tortex برند دانلوپ می‌باشد. اگر از این پیک‌ها استفاده کرده باشید، متوجه حس پودرمانند و سمباده‌خورده آن می‌شوید که باعث می‌شود هنگام عرق کردن دست نیز، کنترل کاملی بر روی آن داشته باشید.

پیک‌هایی با Grip بیشتر

برخی از مدل‌هایی که در بازار تولید شده‌اند، دارای طراحی خاصی هستند که در قسمتی که انگشتان دست در آن قرار می‌گیرد، یک رویه زبر درنظر گرفته شده‌است تا به این ترتیب، نوازنده کنترل کاملی بر روی پیکینگ خود داشته‌باشد. این نوع پیک‌ها مناسب افرادی است که دست آن‌ها به‌شدت هنگام نوازندگی عرق می‌کند و پیک‌های دیگر در بین انگشتان آن‌ها لیز می‌خورد.

بهترین پیک برای هر سبک نوازندگی گیتار

انتخاب پیک گیتار مناسب، تاثیر زیادی بر کیفیت نوازندگی شما خواهدداشت. اما این مسئله که بهترین پیک گیتار مناسب شما چیست، بسته به نوع گیتار، سبک موردعلاقه و صدایی که می‌خواهید دریافت کنید، کاملا متفاوت است. به عبارت دیگر، سبکی که می‌خواهید با گیتارتان بنوازید، بهترین پیک گیتاری که می‌توانید تهیه کنید را تعیین می‌کند. بسته به اینکه سبک شما کلاسیک، پاپ، راک، جز و غیره باشد، پیک مناسب شما نیز متفاوت خواهد بود. در ادامه پیک‌هایی که برای گیتارها و سبک‌های نوازندگی مختلف، مناسب هستند را به شما معرفی خواهیم‌کرد.

گیتار کلاسیک

گیتار کلاسیک که به نام گیتار اکوستیک نایلون هم شناخته می‌شود یکی از شکل‌های اولیه گیتار است. این ساز را در دو سبک تخصصی کلاسیک و فلامنکو می‌نوازند. در این دو سبک از تکنیک فینگر استایل استفاده می‌شود که بدون پیک است. اما امروزه سبک‌های مدرن نواختن با پیک نیز به این ساز اضافه شده‌است. جالب است بدانید در قرن هجده و نوزده نیز نوعی پیک خاص برای این ساز استفاده می‌شد که به‌خاطر نیازهای آن زمان، این نوع پیک کنار رفت.

امروزه در سبک‌های پاپ و جز در گیتار کلاسیک از پیک استفاده می‌شود. با توجه به متریال سیم‌های گیتار کلاسیک که از نایلون و فلز تشکیل شده‌اند و همچنین مقاومت‌ پایین‌شان در برابر ضربات پیک، بهترین پیک برای این ساز، پیک‌هایی با قطر پایین و متوسط می‌باشد. با توجه به این موارد، پیشنهاد می‌شود از پیک نایلون با ضخامت ۰.۴۶ میلی‌متر یا ۰.۶ میلی‌متر استفاده کنید.

گیتار آکوستیک

گیتار آکوستیک از سیم‌های فلزی بهره می‌برد که مقاومت بسیار بالاتری نسبت به سیم‌های نایلون دارند. این ساز در سبک‌های متنوع‌تری نسبت به گیتار کلاسیک، مانند پاپ، راک، جز، بلوز، آلترناتیو و غیره نواخته می‌شود. هرکدام از این سبک‌ها تکنیک‌های نوازندگی مخصوص به خود را دارند و هرکدام، نیازمند دریافت صدایی متناسب با آن سبک هستند.

سبک پاپ/ریتم

این سبک در گیتار آکوستیک باید صدایی نرم و در عین‌حال شفاف و گرم داشته باشد تا بتوان ترانزینت‌ها و جزئیات ریز صدا را به خوبی شنید و در استودیو ضبط کرد. پیشنهاد ما این است که از پیک متوسط و نازک ۰.۶ میلی‌متر و ۰.۴۶ میلی‌متر بسته به نیاز و راحتی خود استفاده نمایید. همچنین بهتر است شکل نوک پیک نه خیلی گرد و نه خیلی تیز و متریال آن نیز، نایلون یا سلولوئید باشد. مثال پیک مناسب، پیکStandard 351 است.

سبک راک و پاپ راک/سولو

در سولو نواختن و سبک‌های پاپ راک نیازمند صدایی شفاف‌تر و قدرتمندتر هستیم که برای داشتن اینگونه صدا، باید کنترل بیشتری روی ساز داشته باشیم. در واقع پیک مناسب این سبک قطر متوسط ۰.۶ و ۰.۸ میلی‌متر است. برای این سبک، پیشنهاد می‌شود از متریال سلولوئید و پیک نوک تیز استفاده کنید.

سبک بلوز/کانتری/جز

صدایی که در این سبک می‌خواهیم، صدایی شفاف، تیز و پر قدرت است. برای کنترل بهتر روی داینامیک صدا و دریافت صدای مناسب، باید از پیک متوسط تا ضخیم ۰.۷۳ و ۰.۸۸ میلی‌متر استفاده کنید. همچنین پیکی با متریال سلولوئید و اگر صدایی قدرتمندتر می‌خواهید، دلرین انتخاب کنید. مثال مناسب برای این سبک‌ها، پیک‌های Standard Sharp Tip و Jazz III است.

گیتار الکتریک

گیتار الکتریک سازی مدرن است که سبک‌های بسیاری را دربرمی‌گیرد. این امر باعث شده‌است که سبک‌های مختلف گیتار الکتریک صدای مخصوص خود را داشته باشند و در پی آن، نیازمند پیک خاص خود باشند. در واقع اگر گیتار الکتریک می‌نوازید باید حساسیت بالایی در انتخاب پیک خود، که هویت صدای ساز شما را می‌سازد، داشته باشید.

سبک کلاسیک راک/هارد راک

کلاسیک راک جزو اولین زیر سبک‌های راک بود که صدایی وینتیج و گرم داشت. بعدها سبک هارد راک نیز اضافه گردید که صدایی تقریبا مشابه اما قدرتمندتر داشت. برای این سبک‌ها ما به صدایی شفاف در سولو و ملودی‌ها، حجم کافی در ریف‌ها و گرمای مخصوص این سبک نیاز داریم. همچنین برای دست‌یابی به این صدا، باید کنترل کافی روی ساز داشته باشیم. پیشنهاد می‌شود از پیک با ضخامت ۰.۸۸ و ۱ میلی‌متر استفاده کنید. اگر در این سبک‌ها نوازندگی می‌کنید، شکل Jazz III و Standard با متریال نایلون و سلولوئید برای شما مناسب خواهد بود.

سبک بلوز/بلوز راک

برای این دو سبک که شباهت‌هایی با سبک‌های قبل دارند، به کنترل داینامیک بالا و ویبراتو بیشتر نیاز داریم. پیک ۰.۷۳ و ۰.۸۸ میلی‌متر با نوک گرد Jazz XL و Standard 351 و متریال نایلون یا سلولوئید این نیاز را رفع می‌نماید.

سبک متال

در سبک متال به صدایی قدرتمند، پرحجم و شفاف نیاز داریم. همچنین باید پیک به گونه‌ای باشد که سرعت کافی در سولوهای پیچیده را برای شما امکان‌پذیر نماید. پیک با متریال دلرین و سلولوئید، با قطر ضخیم ۰.۸۸، ۱ میلی‌متر و یا حتی بالاتر و شکل Jazz III، Pointy، Standard Sharp Tip مناسب این سبک می‌باشد.

سبک پاپ/جز/فانک

برای این سبک‌ها نیازمند صدایی شفاف هستیم که سرعت کافی در نواختن را برای ما فراهم کند. بهترین پیک برای این سبک‌ها، پیک با قطر ۰.۷۳ و ۰.۶ میلی‌متر با متریال نایلون یا سلولوئید با شکل Standard هستند.

سخن پایانی

در این مقاله با معرفی انواع پیک، بررسی تفاوت‌های انواع مختلف پیک‌ها و همچنین راهنمای خرید پیک برای سبک‌های متنوع گیتارنواری، سعی کردیم شما را در انتخاب هرچه بهتر پیک موردنیازتان راهنمایی کنیم. اگر این مطلب برای شما مفید بود، حتما آن را برای دیگر گیتاریست‌هایی که می‌شناسید هم بفرستید تا آن‌ها هم بتوانند پیک موردنیاز خود را به‌درستی انتخاب کنند.

اگر به صورت حضوری اقدام به خرید پیک از سازکالا بکنید، می‌توانید از مشاوره متخصصین سازکالا نیز بهره‌مند شوید و پیک‌هایی که در فروشگاه هستند را از نزدیک ببینید. اما اگر قصد خرید آنلاین پیک از سازکالا را دارید، ممکن است پس از خرید چند پیک، به آن چیزی که مدنظر دارید، دست پیداکنید. اگر تجربه‌ای از خرید پیک دارید، حتما آن را در کامنت‌ها، با ما و تمام کسانی که این مطلب را می‌خوانند، به‌اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط
ارسال نظر
2 thoughts on “راهنمای جامع انتخاب پیک گیتار
  • آذر ۲۰, ۱۴۰۱ at ۴:۵۸ ب٫ظ

    سلام استفاده از پیک گیتار فایده ی خاصی داره؟ مثلا کمک میکنه زودتر یاد بگیریم و مسلط بشیم؟

    پاسخ
    • دی ۱۷, ۱۴۰۱ at ۱۱:۰۷ ق٫ظ

      سلام دوست عزیز
      استفاده از پیک فایده خاصی نداره و بستگی به استایل نوازندگیتون می تونید سراغش برید. اگه به تازگی شروع به یادگیری گیتار کردین پیشنهاد میشه تکنیک های پنجه نوازی رو در ابتدا فرا بگیرید.

      پاسخ
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *